Kommende events

Se alle begivenheder
Bæredygtig jul

9 tips til en mere bæredygtig jul

Der ligger en grå pude over vores land, vi fryser vores ører, plænerne er sjappede og der ligger sporadiske snedriver. Julen er over os! Og hurra for det! Det er tid til julelys, julemad, julegaver, juletræ, julepynt og mest af alt – god dansk HYGGE med dem vi holder af. Men julens mange traditioner resulterer ofte i et overforbrug, som ikke bare tærer på pengepungen – men også på vores dejlige jord. Med lidt omtanke kan det dog godt lade sig gøre at komme mere bæredygtigt igennem julen. Her får du vores bud på hvordan.
 
Juletræ

1.       Vælg dit juletræ med omtanke 

Juletræet er en vigtig del af julen for mange af os. Juletræsplantager er dog både arealkrævende og kræver et højt forbrug af kemi ift. andre plantager. Det skyldes især, at vi har fået en præference for at købe en Nordmannsgran, som ikke er hjemmehørende i den danske natur. Et godt sted at starte hvis du vil have et grønnere træ er derfor at vælge en hjemmehørende og mindre skrøbelig art, såsom Rødgran. Vil du tage endnu bedre vare på vores grundvand og natur, så er et økologisk træ, som bliver dyrket uden brug af sprøjtegifte, et godt alternativ til det konventionelle træ.

Fakta om juletræsproduktionen:
Arealet af juletræsplantager udgør i Danmark 35.000 ha. og der bruges årligt ca. 25 tons Roundup til at sprøjte arealerne. Juletræsplantager er ikke natur og indeholder intet naturligt økosystem.

Er du derimod helt imod at støtte op om at øremærke 35.000 ha. af vores landbrugsjord til produktionen af juletræer, findes der også gode alternativer til det. F.eks. kan du vælge at købe et juletræ i potte og genbruge det år efter år. Nogle vælger at plante det ud i haven i mellemtiden og grave det op igen til næste jul. Andre har det til at stå hele året i potte og pryde på altanen eller terrassen.

Eller – hvis du er beriget med plads – hvad så med at dyrke dit eget juletræ i haven? Dyrk nogle stykker, og pynt dem med lyskæder indtil de skal ind i stuen og stå. Og lad evt. turen gå ud forbi når der skal løbes til ”nu er det jul igen”.

Et andet fint alternativ er at købe et kunstigt træ, som kan genbruges i en lang årrække. De findes både i plastik og træ, og der er efterhånden nogle helt elegante varianter at finde indimellem. Vær dog opmærksom på, at et plastiktræ skal genbruges i en lang årrække, før klima- og miljøpåvirkningen er mindre end hvis du købte et ægte træ hvert år. Så sørg for at tænke købet godt igennem og pas godt på træet efter anskaffelse.

Elastikker

2.       Bæredygtig pakkeleg

Den klassiske pakkeleg. Den er ikke til at komme udenom – og skøn for både børn og voksne! Gaverne derimod. De er spiselige når det er bedst og ender direkte i skraldespanden når det er værst. Men hvorfor ikke give noget bedre end det klassiske plastikbras? Noget som både er brugbart og holdbart og stadig inden for budget? Heldigvis bugner de danske genbrugsbutikker med ting du kan få til en skilling – fra legetøj til duge og bøger.

En anden klassiker – i hvert fald her i huset – er at bruge elastikker i stedet for pakker. Slår du en 6’er må du sætte en elastik på hovedet af en valgfri person ved bordet. Det er et skønt alternativ til den klassiske pakkeleg og er et stort hit hos børnene også!

 

 

3.       Vær bevidst om gaveræset

Du kender det måske godt. Du sidder og opfinder materielle behov for at have noget at skrive på ønskelisten – særligt i den billige ende af skalaen, så det er til at købe indenfor budget. Og netop den tendens gør gaverne til en af de helt store syndere i julens forbrugsfest. Heldigvis findes der nogle kreative alternativer til at give mormor Karen nye pyntegenstande til en allerede overfyldt stue.

Fakta om danskernes julegaveindkøb:
Danskerne bruger i gennemsnit godt 5.000 kroner på julen, hvoraf godt 3.500 kroner går til gaver.

Oplevelsesgave

Gaven til personen der har alt

Samvær og oplevelser er nok den eneste ting vi aldrig får nok af. Så hvorfor ikke give en oplevelsesgave, til en hyggelig stund sammen i løbet af det kommende år? Det kunne være en tur til en koncert, til vinsmagning eller et kursus i Italiensk for begyndere. En anden dejlig gave, kunne være en arbejdsdag hos Onkel Jørgen hvor hele familien samles og får ordnet have eller restaureret garagen.

Kvalitet frem for kvantitet

I stedet for at købe plastiklegetøj og billigt tøj der mister sin facon efter 4 gange i vask, hvorfor så ikke gå flere sammen, og give en større gave der både holder længere og bringer mere glæde? En anden sjov og lidt nisse-hyggelig idé er, at samle familiens navne i en pose og lade alle trække et navn på den person de i al hemmelighed skal give en gave. Fordelen ved disse muligheder er, at du kan ønske dig noget over det gængse budget, og samtid koncentrere dig om at finde én fantastisk gave, i stedet for at stresse over at skulle købe til hele den pukkelryggede.

Der er også skønne ting af finde i landets genbrugsbutikker eller over dba.dk hvor du pludselig kan give en stor gave indenfor budget.  Og så kan du selvfølgelig købe upcyclede produkter – til gavn for både planet og samfund. Upcycling er dermed en dejlig måde at vise omtanke for vores planet, uden at gå på kompromis med at give nyt.

Og husk altid: det er ingen synd at bytte en gave. Den er købt i kærlighed med et håb om at bringe glæde og gavn. Er det ikke tilfældet, så er det mest respektfuldt – både overfor giveren, dig selv og planeten – at bytte den til noget du virkelig vil værdsætte.

4.       Genbrugsindpakning

Gaver

Gaverne skal selvfølgelig pakkes ind – men også her kan du gå lidt kreativt til værks. For hvorfor ikke pakke ind i et sofatæppe eller farvestrålende tørklæde? Du kan også pakke ind i den stak af gamle aviser eller dekorative ugeblade som du har liggende. Det både emmer af omtanke for planeten, men kan også være utrolig smukt, dekoreret med en kvist fra skoven.

Fakta om danskernes forbrug af gavepapir:
Der bruges i dag godt 100.000 kg. gavepapir i Danmark hver eneste jul. Langt det meste af dette er overfladebehandlet og kan dermed ikke genbruges.

Føler du dig knap så kreativ til mode, så gå efter ubleget genbrugspapir eller FSC-mærket papir, som er produceret med større omtanke for planeten og kan ryge i papirsorteringsbeholderen og genanvendes efterfølgende. Husk også at gemme papiret fra de gaver du modtager og genbruge det til næste år.

5.       Husk affaldssorteringen

Vi genererer generelt utrolig meget affald – og særligt i forbindelse med julens ekstra indkøb. Forsøg derfor på at gøre en særlig indsats for at sortere emballage, gaveindpakning, madrester mv. På den måde sikre vi, at vores ressourcer kan recirkuleres – og dermed skabe større værdi for samfundet, med en mindre belastning af kloden.

6.       Undgå madspild

Der er mange lækkerier forbundet med julen. Ofte får vi dog produceret rigeligt, da ingen har lyst til at stå med tomme fade. Og med julens mange arrangementer kan det være svært at få brugt de mange rester der typisk er tilbage efter en god julefrokost eller julemiddag. Planlægning er nøglen til at undgå madspild. Ifølge Landbrug & Fødevarer kan en voksen i gennemsnit spise 600 gram mad pr. hovedmåltid, så det kan evt. bruges som rettesnor i din planlægning. Sørg også for at få ryddet ud i fryseren i god tid, så der er plads til at fryse rester ned. Overraskende meget kan fryses ned – fra konfekt til sauce – og bringe juleglæde langt ind i januar.

Gulerødder

7.       Lad grøntsagerne fylde mere på tallerkenen

For mange hører and og flæskesteg julen til. Men kød er netop en af de helt store syndere – både for klima, biodiversitet og vores egen sundhed. Derfor kan du overveje at lade grøntsagerne fylde en større del af julemiddagen. Det kan du f.eks. gøre ved at supplere julemiddagen med en nøddepostej, eller en lækker fyldig rødbedesalat.

Når du køber din julesteg kan du også overveje, at købe den hos den lokale gårdbutik. Mange gårdbutikker har fokus på økologi og dyrevelfærd – og så støtter du samtid lokalsamfundet.

 

 

 

 

Juleopdækning

8.       Find bordpynten i naturen

Et flot pyntet julebord kræver intet andet end at du hopper i vandreskoene og tager en tur i skoven. Her kan du finde kogler, grene, bær og andre skønne sager, som vil få julebordet til at ligne en million.

9.       Del ud af overskuddet

Julen er for mange hjerternes fest, og en af de gladeste tidspunkter på året. For andre er den præget af ensomhed, tristhed og savn. Del ud af dit overskud til de familier som er trængende, enten ved at svinge forbi med en julekurv, eller give et bidrag til en velgørende organisation som uddeler julehjælp til ressourcesvage og udsatte familier. Kender du en familie der har mistet en kær, så send dem ekstra med kærlighed, da julen ofte vil være en svær tid, lige meget hvor lang tid der er gået siden deres tab. Og har du plads, mad og juleglæde at dele ud af, kunne du overveje at invitere en enlig med til julemiddagen.

Hjerter