Fra bolværk til møbler

06-05-2024

Processen fra bolværk til møbler er nænsom og langsommelig. Faktisk ville det være billigere, at producere møbler ud af nyt træ; men resultatet med at genanvende det gamle bolværkstræ er enestående og det hele værd. De patinerede unika-møbler rummer nemlig historiens vingesus og har en historie at fortælle. 

Da Thors Design blev etableret i 2002 var det lige dele på baggrund af en forelskelse i det vejrbidte, bolværkstræ der lå og fyldte på Knudshoved havn, og en indignation over, at en så god ressource blev anset som affald. I Carsten Thors øjne var det hårde og patinerede træ nemlig langt fra affald, men rummede et enormt potentiale. 

Træet er nemlig både hårdt og olieholdigt, hvilket gør det ekstremt holdbart og nærmest vedligeholdelsesfrit, da det er naturligt modstandsdygtigt overfor råd og lignende trusler mod træ. 
En kendsgerning som var uomtvistelig, efter at træet det seneste halve århundrede havde været udsat for et både fugtigt og barskt miljø, og stadig lå der stærkt og solidt som den dag det var hentet hjem fra Afrikas skove.  

Træet muliggjorde således, at skabe møbler med en holdbarhed udover det sædvanlige – og var det perfekte materiale til udendørsmøbler i vores våde og omskiftelige skandinaviske klima. 

Men i kraft af den historie træet bar på, var det tydeligt for Carsten, at træet rummede mere potentiale end det. Træet havde ikke bare været en afgørende søjle i Danmarks æra som søfartsnation. Det bar også tydelige tegn på det. Det var træ med patina og slag fra færger der havde lagt til kaj gennem et halvt århundrede. Med revner og riller fra tidens tand. Med bolte fra de steder det havde været fastgjort til færgelejet.

Historiske karakteristika som løftede træet fra at være holdbart, vedligeholdelsesfrit og smukt, til at være fuldstændig enestående. 

Alle vores møbler laves efter ordre på eget værksted

 

 

Med valget om at genanvende bolværkstræet som ellers ville have endt til forbrænding, blev kimen derfor også lagt til at se på vores kasserede ressourcer med nye øjne. Øjne som ikke bare anså det som sund fornuft at genanvende en god ressource og generelt tænke vores ressourcer ind i et kredsløb. Men også øjne som så potentialet i det liv træet allerede havde levet. 

Derfor sætter vi en stor ære i at bevare disse historiske karakteristika i vores møbler. Derfor håndpudser vi nænsomt hver en planke, og hver en revne. Derfor udvælger vi møjsommeligt planker til at passe sammen i farve og rustikhed, og til kundens ønsker. 

Denne proces tager tid. Tid som gør, at det ville være billigere at hente nyt azobétræ hjem fra Vestafrikas skove og anvende til møbler. Men i vores øjne, også en proces som er det hele værd. For resultatet er møbler som ikke bare er skabt med respekt for vores planet og fælles ressourcer men også møbler med historiens vingesus og en historie at fortælle.

Fra bolværk til møbler
06-05-2024

Fra bolværk til møbler

Processen fra bolværk til møbler er nænsom og langsommelig. Men resultatet med at genanvende det gamle bolværkstræ er enestående og det hele værd.