Rustikke & unikke plankeborde
med en historie at fortælle

Hos Thors Design håndlaver vi plankeborde af bolværk fra nedlagte danske havne, med dyb respekt for træets unikke historie. Vores plankeborde er kendetegnet ved at være rustikke, massive, taktilt dragende og for at skabe en helt særlig atmosfære i et rum. Og så er de fuldstændig unikke. Dit bord bliver skabt til dig, på dine mål og med dit ønske til graden af historiske detaljer i træet.

Find dit nye plankebord her

Gå på opdagelse blandt vores mest populære plankeborde.
Alle borde skræddersyes til dig ud fra dine ønsker til dimensioner og rustikke udtryk. 

"Vi sælger ikke bare et plankebord. Vi sælger et stykke Danmarkshistorie"

/ Carsten Thor 

Rustikke plankeborde skabt af bolværk fra danske havne

 

Plankeborde af kvalitetsmaterialer 

Vores plankeborde er skabt af genanvendt bolværkstræ fra nedlagte danske havne, af typen azobétræ. Azobé kernetræ er blevet anvendt i verdens havnemiljøer på baggrund af sin utrolige styrke og vandafvisende egenskaber. Det er et enestående materiale, som er beriget med nogle fantastiske egenskaber. Blandt andet:

 • Lang levetid
 • Kræver ingen overfladebehandling
 • Vandafvisende

Dit plankebord kan du derfor benytte inde som ude og du behøver aldrig mere bekymre dig om coasters, bordskånere eller rødvinspletter.

Upcycling og bæredygtigt træ

Upcycling er grundstenen i Thors Design. Vi startede vores rejse med upcycling i 2002 efter Carsten Thors tilfældige møde med bolværket fra Korsør havn. Carstens sunde fornuft bød ham ikke, at en god ressource skulle kasseres, blot fordi det var billigere og lettere at bearbejde nye.

Det fik ham til at udforske og undersøge alternative muligheder, som kunne behandle træet på en rentabel måde. Læs meget mere om historien bag Thors Design

At upcycle er således blevet vores mål og DNA. Vores tanker og handlinger centrerer sig altid omkring hvordan vi bringer udtjente kvalitetsprodukter tilbage i kredsløb, så de igen bringer værdi til mennesker, og så vi ikke skal belaste kloden ved at udvinde nye ressourcer.

Dansk produktion med social ansvarlighed

Vores træ bliver savet til planker på Møltrup optagelseshjem, et hjem for tidligere hjemløse mænd, som mangler et ståsted i livet. På Møltrup genoplever de værdien i at indgå i et forpligtende arbejdsfællesskab og får den støtte og omsorg som de har brug for.

Vi er stolte og glade for vores samarbejde, som både betyder at vi er i stand til at holde hele vores produktion indenfor Danmarks grænser (ja faktisk indenfor en radius af 10 km fra Vildbjerg), og samtid at vi er med til at bakke op om et livsvigtigt projekt for udsatte mænd på kanten af samfundet.

 

Unikke plankeborde skræddersyet til dig 

Vi lever efter devisen ’Alt er muligt såfremt råmaterialet tillader det’. Det betyder at du kan få dit bord i lige de mål, med de ben, med den overflade mv. som du ønsker.

Som standard har du muligheden for at vælge bordets længde og bredde samt overflade (pudset eller ). For at gøre det nemt for dig har vi inddelt bordene i nogle standard størrelser. Men det undelukker ikke at du kan få dit bord i PRÆCIS de mål du ønsker dig. Ønsker du et bord der er 172 cm langt - eller hvad med 1720 cm langt – go for it! Bare informer os, og vi laver det til dig.

Det samme gælder højden. Som standard er vores spiseborde 72 cm høje, vores højborde 105 cm mv. Men kommer du fra en særlig langbenet slægt, så skal dit bord selvfølge tilpasses det. Igen, bare giv os besked og vi laver benene ekstra lange.

Plankebordets overflade har vi ikke mulighed for at skræddersy helt så specifikt. På baggrund af træets unikke historie som bolværkstræ, er hver en centimeter af træet unikt. Har du derfor set et bord du har forelsket dig i, så vil vi aldrig være i stand til at genskabe et bord der er nøjagtigt magen til. Ligesom ingen nogenside vil få et bord magen til dit. Dit bord vil være et unikum med sin egen særlige patina, riller, revner og evt. huller og rustikke ender.  

I stedet har vi valgt at kategorisere vores planker i 4 overflade-varianter som du kan vælge i mellem, og som har hvert sit overordnede look.

Plankeborde med pudsede planker:

Disse plankeborde er uden store revner, huller og rustikke ender. De er – modsat de efterfølgende kategorier – skabt af planker skåret af bolværkets indre lag, og har på baggrund af det ikke været i direkte kontakt med det hårde havnemiljø. Disse planker minder derfor meget om nyt træ. Benene vil dog stadig indeholde patina og rustikke detaljer. 

Plankeborde med planker:

Disse plankeborde indeholder en større eller mindre grad af rustikke detaljer såsom riller, sprækker, revner, huller og rustikke ender. Hver planke vil desuden have sin helt egen unikke patina. Disse planker er skåret af bolværkets ydre lag, og har været direkte eksponeret for vind, vejr og indkommende færger. Graden af historiske detaljer i plankerne defineres som small, medium og large, hvor planker med flest rustikke detaljer defineres som rå large.

Skab sjæl og atmosfære i din indretning
med et plankebord

Den moderne indretning har en tendens til at indeholde en del højglans og skarpe linjer. Noget der giver et rent men også upersonligt udtryk, og som ikke tilføjer det eftertragtede element ”atmosfære” til rummet. Atmosfære kan være lidt svært at beskrive. Du mærker det når det er der, og du mærker det når det ikke er der. Men det kan være svært helt at sætte en finger på hvad der gør forskellen.

Én ting der er evidens for er naturmaterialers evne til at skabe atmosfære. Atmosfære er nemlig det der opstår når øjet, og dermed sindet finder ro. Og hvor skarpe linjer og højglans sætter hjernen på overarbejde, så giver organiske former, planter og naturmaterialer sindet ro.

Ønsker du at skabe atmosfære til din indretning, så tilføj derfor træ, sten, beton, metal, grønne planter, ujævne overflader og organiske former til din indretning.

Det er måske netop derfor plankebordet er blevet så populært i disse år. Plankebordet har typisk en central placering i din indretning, og bringer store mængder naturmaterialer ind i hjemmet gennem kun ét møbel. Det drager øjet og er centrum for mange af dagens middage og gøremål.  

Vores plankeborde har den store fordel i forhold til at skabe atmosfære, at de ikke er overfladebehandlet eller kræver nogen former for overfladebehandling, og derfor ikke spolerer den varme og dybde der komme fra det naturlige træ. Vælger du et plankebord med en og dermed mere organisk overflade, er der endnu mere for sindet at finde ro i.  

Lad en murstensvæg stå rå eller få et betongulv og suppler så med godt med grønne planter (evt. i disse skønne væghængte og selvvandende plantekasser fra Squarely), og atmosfæren er i hus. 

Plankeborde med en historie at fortælle

Ønsker du at skille dig ud fra mængden? At eje noget som både et unikt og som viser personlighed? Så er du kommet til det rette sted. Vores plankeborde er fuldstændig uden sammenligning. De inviterer ikke bare naturen ind i dit hjem med sine rustikke, massive planker. De giver også en nærværende følelse af historiens vingesus, med sine tydelige rå og historiske detaljer.

Bordet vil drage dine gæsters opmærksomhed så snart de træder indenfor. Det vil blive et øjeblikkeligt samtaleobjekt, med sine dybe naturlighed og fremtrædende historiske detaljer. Det vil ikke bare drage deres blik, men også deres hænder, som har et behov for at løbe hen over den ujævne, organiske og bløde overflade, ned i riller og revner, langs kanten af eventuelle huller.

Vi har set det ske utallige gange. Når vi er på messe behøver vi ikke være udfarende for at logge folk til. De kommer af sig selv. Og vores klassiske messe-kit består af en pincet til de splinter der sniger sig ind når folk ikke kan holde fingrene fra vores borde, men har brug for at løbe ikke bare fingerspidserne men hele håndfladen hen over den patinerede, ujævne overflade og mærke naturligheden og den taktile sensation.

Benene er skåret af bolværkets yderste lag, og indeholder derfor store mængder rustikke detaljer. De vil ofte indeholde huller efter bolte og evt. en massiv spændeskive fra hvor stammerne har været spændt sammen i havnen.

De vil stå i din stue som et monument for Danmarks fortid som søfartsnation, hvor havnene tjente som den primære kanal for biltrafikken mellem vores mange øer.

Her vil de fortælle deres ordløse fortælling om en anden tid. En tid hvor de har hængt solidt og tjenestevilligt og anonymt været vidne til at swingkjoler og chiffontørklæder bliver skiftet ud med spagettistropper og afbleget hår, Morris Mascot med Fiat Punto - indtil broerne med et slag gør Danmark mindre og bilfærgetransporten overflødig.

"Lige kommet hjem fra Italien og set bordet. Hvor er det bare helt fantastisk flot.
Det er verdensklasse og vi kan ikke få armene ned"

/ Ulrich, Roskilde 

Hvor stort et plankebord skal jeg vælge

Vi ved det. At beslutte dig for størrelsen på dit nye plankebord kan være en svær beslutning. Særligt når du har fuld valgfrihed i bordets dimensioner. Vi vil dog gerne prøve at gøre det lidt nemmere for dig. Derfor kommer her nogle fingerregler du kan følge når du skal træffe beslutning om bordets dimensioner:

Antal siddepladser og albueplads

Aflange plankeborde

En god fingerregel er, at en stol/person fylder 60 cm. Et bord på 180 cm giver derfor anledning til 8 siddepladser – 3 i hver side og 1 i hver bordende. Ønsker du at tilføre ekstra albueplads til hver person, så er et bord på 200 cm. rigtig fint til 8 personer.

Har du stole med armlæn skal du som fingerregel ligge 10 cm ekstra til bordets længde pr. stol/person.

Hvad angår bordets bredde, så er en bredde på 90 eller 100 cm ideel til de fleste borde. Ved borde kortere end 180 cm kan smallere borde (60 – 75 cm) dog give nogle mere harmoniske dimensioner, og ved borde over 300 cm kan det være fint at vælge en bredde på 120 cm, som derved også giver anledning til en ekstra siddeplads i hver bordende.

Runde plankeborde

Et rundt plankebord giver umiddelbart anledning til flere siddepladser på mindre plads. Desuden har runde borde den fordel, at selskabet et tættere på hinanden og har lettere ved at indgå i samme dialog hele vejen rundt om bordet.

Et bord på Ø120 cm giver anledning til mellem 5 og 6 siddepladser, afhængig af albueplads, mens et bord på Ø180 cm giver anledning til mellem 8 og 10 siddepladser.

Bordets højde

Vores borde laves som standard i højden 72 cm. Det passer til højden på den typiske spisebordsstol på 45-46 cm. I mange lande, deriblandt Italien hvor mange er begyndt at få stole hjem fra, er stolene dog typisk lidt højere. Har du stole som er højere end 45-46 cm. anbefaler vi dig derfor til at vælge et få lagt nogle centimeter på dine bordben.

Vedligehold af dit plankebord

Vores plankeborde er skabt til at blive brugt. Azobétræet bliver kun smukkere, når det patineres ved daglig brug, og kræver meget lidt vedligeholdelse. Her er alligevel et par tips til rengøring og vedligeholdelse af dit plankebord.

Ved modtagelsen

Ved modtagelsen af dit plankebord anbefaler vi en behandling med sæbespåner, som ikke kun gør træets overflade blødere, men også gør træet mere smudsafvisende.

Rør sæbespåner op i varmt vand til en cremet konsistens. Skrub sæben ind i bordets overflade, og fjern den efter kort tid med en mørk fnugfri klud. Eventuelle sæberester i revner og sprækker fjernes med en skurebørste.

Akklimatisering

Få uger efter du modtager dit plankebord begynder akklimatiseringsfasen. Dvs. at træet tilpasser sig til de nye omgivelser.

Træets fibre kan løfte sig lidt i denne proces. For at glatte overfladen igen, kan du slibe bordet ned med den medsendte slibeklods eller med sandpapir eller en rystepudser let hen over træet. Slib altid i årenes retning (sandpapir korn 120 – 240).

Det kan blive nødvendigt at gentage denne proces flere gange indenfor akklimatiseringsfasen, som kan vare op til 6 måneder.

Den daglige rengøring

På grund af bordets organiske overflade sker den daglige rengøring af dit plankebord lettest med en lille bordkost, børste eller med en støvsuger.

Har du fået stearinpletter på dit plankebord, kan disse fjernes med en slibeklods/sandpapir. Slib altid med træets årer.

Den grundige rengøring

Langt de fleste brugsspor og pletter fra f.eks. mad og vin kan fjernes med brun sæbe.

Opløs brun sæbe i varmt vand og brug en skurebørste til at skrubbe sæben ind i bordets overflade. Lad bordet tørre og gentag derefter den plejende behandling med sæbespåner. Lad bordet tørre helt og det er klar til brug igen.

Fordele og ulemper ved vores plankeborde

Du kender det sikkert godt. Ved svære beslutninger tyer du til pen og papir og forfatter det klassiske og uundværlige pros and cons skema. For at spare dig for tid er vi kommet dig i forkøbet og har udfyldt et for dig. Værsågod:

 

PROS

 • Dit plankebord er skabt af kernetræ af en af de hårdeste træsorter i verden og holder - og holder sig smukt - i generation efter generation.
 • Bordet laves på bestilling ud fra netop dine ønsker til dimensioner og rustikke udtryk.
 • Dit rustikke plankebord er med til at bryde den højglanskultur som dominere mange hjem, og tilfører sjæl og atmosfære til din indretning.
 • Der findes ikke ét bord i verden magen til dit. Hver en centimeter af træet er unikt og bærer på sin helt egen patina og historiske detaljer fra sin tid i det barske havnemiljø.
 • Det er taktilt dragende og du og dine gæster vil ikke kunne lade være med at løbe sine hænder henover bordets glatte overflade og ned i hver en revne, igen og igen.
 • Det er lavet på bestilling, håndlavet i Danmark, savet på Møltrup Optagelseshjem og skabt af genanvendte ressourcer. Det er dermed et af de mest bæredygtige møbler du kan erhverve dig.
 • Det har en tydelig historie at fortælle, og vil være et øjeblikkeligt samtaleemne for alle der træder ind i din stue.
 • Ønsker du at omdanne dit spisebord til et højbord eller flytter du fra noget stort til mindre, så kan dit bord blive justeret til at passe til dine nye behov. Bordets simple design og plankernes standardiserede dimensioner på tværs af vores borde, giver et vælg af muligheder. Vi modificerer og tilføjer nye ben til dit bord til en overkommelig pris.
 • Bliver du træt af dit plankebord i stuen, så tag det med udenfor! Træet kan holde til det. Azobétræ er så tæt i sin porøsitet og har så højt et indhold af naturlige olier at det er tæt på at være fuldstændig vandafvisende. Du skal ikke bekymre sig om svampeangreb og plankebordet kan stå udenfor hele året, uden tildækning. Vær dog opmærksom på, at det kan være en god idé at skifte bordets beslag ud til beslag af galvaniseret stål. Vi både levere og montere selvfølgelig de nye beslag.

 

CONS

 • Middagsselskab efter middagsselskab skal du høre på børnene skændes om hvem der skal arve dit plankebord når du engang går bort.  
 • Tid og trend skifter, men dit plankebord holder ved. Heldigvis er vores plankeborde qua sine simple design, i stand til at indgå i mangeartede indretnigsstilarter, fra Art Deco til Nordisk til Urban Living til Vintage til Boheme og har derfor vist sit værd som tidløse og til at holde på tværs af trends.
 • Som om der ikke er nok ting at tage stilling til i dit liv, så skal du nu også overveje hvor bredt, langt og evt. højt du vil have dit bord foruden at tage stilling til hvor rustikt en overflade du ønsker dit bord skab have. Vi har dog prøvet at gøre det nemt for dig, ved at operere med nogle standarddimensioner. Men alt er muligt, så du behøver ikke nøjes med disse, men blog tage kontakt hvis du har et andet ønske for dit bord.
 • Du er færdig med at blende usynligt ind i fåreflokken og vil for altid skille dig ud med dette bord.
 • Det bliver alfa omega at have en pincet i huset og indenfor rækkevidde. Dine gæster vil gang efter gang pille lidt for meget ved bordet, på tværs af træets årer, og vil få en splint i fingeren eller håndfladen.
 • Igen og igen skal du fortælle om bordet og træets unikke historie. Historiens vingesus er nærværende i bordets planker, og du vil uden tvivl blive udspurgt om bordet hver gang en ny person træder ind i din stue. 
 • Hører du til dem, der godt kan lide at skifte ud i din indretning så er en investering i et plankebord som kun bliver smukkere med alderen måske ikke så tiltrækkende. Heldigvis tilbyder vi at omdanne dit spisebord til et sofabord, barbord eller lignende, eller du kan tage dit bord med udenfor og bruge som havebord hvis du trænger til luftforandring i stuen. Vi har også set vores plankeborde blive solgt på DBA til nærmest samme pris som de er købt for hos os.

Hvad kan et plankebord bruges til

Et plankebord kan tjene utrolig mange formål. Vi sælger borde både til privaten, virksomheder, horeca og det offentlige. Vores plankeborde skaber atmosfære, udstråler at du tager den bæredygtige dagsorden alvorligt og skaber nogle unikke og enestående rum.

I erhvervet kan du f.eks. benytte dit plankebord som:  

 • Cafébord
 • Langbord
 • Konferencebord
 • Mødebord

Her:

 • En café
 • En restaurant
 • En foyer
 • En kantine
 • En reception
 • Et kontor
 • Et mødelokale
 • Et konferencecenter
 • En butik
 • Et hotel
 • En klinik
 • En gårdhave

Mens plankebordet hjemme i privaten kan tjene følgende funktioner:

 • Spisebord
 • Sofabord
 • Barbord
 • Skrivebord
 • Højbord
 • Konsolbord
 • Terrassebord
 • Havebord