3 gode grunde til at investere i møbler af genbrugstræ

Mette Bech
06-07-2023

Genbrugstræ er træ som typisk er hentet fra gamle bygninger, såsom herregårde, fabrikker, købmandsforretninger og lader. Det kan dog også være træ fra mindre traditionelle kilder, såsom vinpresser, træskibe og i vores tilfælde nedlagte havne. Der er mange gode grunde til at vælge møbler skabt ud af genbrugstræ. Vi har samlet de bedste her.

Møbler af genbrugstræ er kendetegnet ved en
lang holdbarhed

Træ der bliver upcyclet til møbler er typisk træ fra langsomt voksende løvarter. Den langsomme vækst gør træet meget tæt i sin porøsitet, og dermed stærkt og hårdført. Det der derfor træ som trods adskillige års ophæng og brug, har mange gode år i sig endnu. Særligt træ som er benyttet i ekstreme miljøer er kendetegnet ved at være hårdført. Ud over deres styrke og tætte porøsitet er disse træsorter ofte beriget med et højt indhold af naturlige olier. Kombinationen af disse egenskaber, gør træet praktisk talt uigennemtrængeligt for fugt, og dermed ekstremt modstandsdygtigt overfor svampeangreb og lignende trusler mod træ.

Når du vælger at investere i møbler af genbrugstræ er det derfor netop det; en investering. Der ligger typisk mange flere arbejdstimer i at hente og bearbejde det solide tømmer, og derfor koster møblerne mere end møbler af nyt, hurtigt voksende træ. Bl.a. tager det 4-5 gange så lang tid at skære et snit i igennem azobétræ sammenlignet med douglastræ; fra 3 minutter i Douglas til 12-15 minutter i Adobé. Både tiden og prisen vil dog ses afspejlet i både møblernes holdbarhed og krav til vedligehold.

Møbler af genbrugstræ skaber sjæl i et rum

Genbrugstræ har levet et liv før det bliver upcyclet til møbler, og et liv sætter sig spor – både når det kommer til mennesker og træ.

Første etape af træets liv er fra skoven. Eftersom genbrugstræ ofte stammer fra langsomt voksende arter, vil træet have brugt lang tid – i nogle tilfælde flere hundrede år – på at vokse efter solen, og forgrene sig efter træets omstændigheder og iboende logik og potentiale. Træet vil derfor være fyldt med knaster, årringe og karakter fra naturens side, i kontrast til hurtigt voksende arters rene struktur og linjer.

Anden etape af træets liv er fra dets æra i civilisationen. Om træet her har været benyttet som lægter, skibsdæk, vinpresser eller bolværk vil det have været udsat for berøringer, slag, stød, støvler og meget mere, som har sat sine spor i træet. Denne historie vil uvægerligt medføre, at der vil hvile en fornemmelse af historiens vingesus over træet. Denne fornemmelse kan være mere eller mindre kraftig afhængig af synligheden af træets historiske karakteristika.

Begge elementer vil desuden medføre, at dine møbler skabt af genbrugstræ ofte er unikaer, uden lige. Selv når vi benytter træet fra det inderste, beskyttede lag af bolværket, er vi ikke i stand til at skabe to bænke der er ens. Træets årringe, farvenuance, riller og revner vil være enestående og gøre bænken til et unikum. Og når vi benytter bolværkets yderste lag vil forskellen være langt mere udpræget.

Vi oplever gang på gang, at denne kombination gør, at folk ikke kan holde sine fingre fra træet, som de lader løbe med træets årer og ned i hver en rille og revne på sin vej. Vi oplever også gang på gang, hvordan et plankebord skabt ud af de massive planker af vores genanvendte azobétræ, transformerer et rum. Både ved at invitere naturen indenfor og ved at tilføje sjæl og karakter til rummet.

Møbler af genbrugstræ er et miljøvenligt
alternativ til nye møbler

Jordens økosystemer er pressede. Vi forbruger langt flere ressourcer end kloden kan gendanne. I 2023 falder verdens Overshoot Day d. 2. august. Og hvis alle levede som vi gør i Danmark ville dagen hedde d. 28. marts. Det er en rød advarselslampe om, at vi skal ændre den måde vi producerer og forbruger på.

Møbler skabt af genbrugstræ berører både vores produktion og forbrug. Eftersom træet ofte stammer fra langsomt voksende arter er det langt stærkere og mere hårdført end hurtigt voksende arter, såsom fyr, som ofte benyttes til møbler.

Genbrugstræ af kvalitetstømmer vil derfor både holde og holde sig pænt i meget længere tid end det meste nye træ. Levetiden af et fyrmøbel vil i selv være kort, og hvis møblet så er bejset vil en rids reducere møblets affektionsværdi og reelle levetid betydeligt. Derimod vil både den potentielle og reelle levetid af møbler af langsomt voksende træsorter være lang, da de både er langt mere holdbare af natur, og desuden ofte blot bliver smukkere og smukkere med tidens tand.

Møbler af genbrugstræ vil desuden ikke ligge det samme pres på kloden som nyt træ. For det første er træet er allerede fældet, og blevet, eller i gang med at blive, erstattet af det næste træ i systemet. For det andet skal der ofte ikke de samme tunge maskiner, og tilhørende CO2 udledning, til at bearbejde træet. Møblerne bliver ofte produceret i hånden for at tilgodese tømmerets ukurante natur og for at på bedste vis fremhæve træets unikke detaljer. Desuden binder træet CO2 som ville blive frigivet hvis træet bliver brændt af i stedet for at indgå i et nyt produkt.  

Fra bolværk til møbler
06-05-2024

Fra bolværk til møbler

Processen fra bolværk til møbler er nænsom og langsommelig. Men resultatet med at genanvende det gamle bolværkstræ er enestående og det hele værd.