Fra affald til dansk design; Historien om vores træ

Mette Bech
28-04-2025

Når gamle havne bliver historie

Når gamle havne nedlægges og træet fjernes for at give plads til nye projekter, opstår spørgsmålet: Hvad skal der ske med træet? Carsten Thor så en mulighed, hvor andre kun så affald, og skabte et koncept, der giver det gamle havnetræ nyt liv som unikke møbler med en historie at fortælle.

Helt op til årtusindskiftet er færgetrafikken en livsnerve mellem landsdelene i det øsamfund, der udgør kongeriget Danmark. Med opførelsen af Storebæltsbroen i 1998, Øresundsbroen i 2000 og en række andre broer bliver færgerne dog gradvist overflødige. Mange af de havne, der engang summede af liv og ventende biler i kø, mister deres betydning og bliver nedlagt.

For at give plads til nye projekter som badebroer og havnebade, fjerner man det gamle ledværk, der hænger på spundsvæggen og udgør resterne af den gamle havn. Det solide, ubehandlede azobétræ, som i mere end et halvt århundrede har tjent Danmark som søfartsnation, bliver bugseret op på havnen og kasseret.

En idé opstår: Fra kasseret havnetræ til tidløse møbler

Det var i mødet med dette kasserede træ – nærmere bestemt ledværket fra Korsør Havn – at idéen til Thors Design opstod. Træet lå på havnen og udgjorde en daglig omkostning for et lokalt nedbrydningsfirma. Ingen ville aftage træet, da man mente, det var umuligt at bearbejde. Men Carsten så noget andet: Han så et potentiale i det solide, patinerede træ, der havde båret på historier fra havnens liv i flere årtier.

I stedet for, som andre, at betragte træet som affald, så Carsten nemlig træets patina – dets riller, revner, bolte, farvespil og historier fra fortiden – som træet største styrke. Ja, det var svært at arbejde med, og ikke altid egnet til de ønskede formål, men smukkere og mere karakterfuldt træ fandtes ikke, i Carstens øjne.

I 2002 designede han sin første bænk og grundlagde Thors Design. Nu, 23 år senere, er virksomheden på sin niende havn og har lavet håndlavede møbler ud af +9500 tons azobétræ. Møbler, der er eftertragtede verden over for deres rustikke, minimalistiske design og evne til at skabe sjæl og atmosfære i et rum. Møbler som med Carstens egne ord er ’perfectly imperfect’.

GAIA
patineret

OFTAL
patineret

GAMMA & CUBE
patineret

Når æstetik og sund fornuft går hånd i hånd

Beviset for, at det kasserede havnetræ ikke bare kan genanvendes, men også er ekstremt smukt at upcycle, har gjort det patinerede træ til en eftertragtet ressource. I dag betragtes træet fra Danmarks nedlagte havne ikke længere som affald, men som et værdifuldt materiale.

Carsten viste dermed vejen for nye anvendelser af en ressource, der ellers var blevet betragtet som udtjent, og blev en af pionererne indenfor cirkulær økonomi. Sidenhen er cirkulær økonomi heldigvis kommet på dagsordenen i hele landet. Brugte ressourcer anses ikke længere som standard som affald. I stedet bliver der gjort en stor indsats for at omstille samfundet i en bæredygtig retning, hvor vi genanvender vores ressourcer så effektivt som muligt.   

For Carsten er denne effektive genanvendelse af ressourcer det han kalder ”Sund fornuft”. Kun sådan kan vi reducere vores CO2 udslip, og kun sådan kan vi flytte World Overshoot Day – den dag vi overskrider klodens årlige ressourcer.

Et mindst lige så vigtigt element for Carsten er dog af mere æstetisk karakter; nemlig at træet er enormt smukt. Den dag i dag er det stadig både billigere og nemmere at indkøbe nyt azobetræ til at producere møbler af. Møbler med de samme gode holdbare kvaliteter. Men møbler uden den historie og den patina som gør møbler fra Thors Design så enestående.

Kan der blive ved med at være træ nok?

Et spørgsmål Carsten Thor ofte møder, lyder: "Er der træ nok til at fortsætte produktionen?" Han smiler ved tanken: "Det samme spørgsmål fik jeg for 22 år siden," fortæller han med et glimt i øjet.

For det siger næsten sig selv – en genanvendt ressource slipper op før eller siden. Det træ vi bruger i vores produktion nu, kommer fra den sidste af de store danske havne, Rødby Havn. Der er dog nok til et par års produktion endnu, vurderer Carsten.

Hvad så derefter? Han trækker på skuldrene og griner lidt: "Så må jeg gøre brug af mit vikingeblod og drage på togt i nabolandene," siger han. For azobétræ er ikke kun en dansk havneskat – det samme slidstærke træ er blevet brugt i havnekonstruktioner over hele Europa. Og én ting er sikkert – han har ikke tænkt sig at stoppe med at producere møbler foreløbig.

Bolværket fra Korsør’s nedlagte færgeleje 2002 

Indhent et uforpligtende tilbud og hør mere om, hvordan vi kan bringe historien og naturen ind i netop dit projekt. 

Fra affald til dansk design; Historien om vores træ
Mette Bech
28-04-2025

Fra affald til dansk design; Historien om vores træ

Når gamle havne nedlægges og træet fjernes for at give plads til nye projekter, opstår spørgsmålet: Hvad skal der ske med træet? Carsten Thor så en mulighed, hvor andre så affald, og gav det gamle havnetræ nyt liv.

Fra bolværk til møbler
06-05-2024

Fra bolværk til møbler

Processen fra bolværk til møbler er nænsom og langsommelig. Men resultatet med at genanvende det gamle bolværkstræ er enestående og det hele værd.