Plejeguide – forårsklargøring af dine havemøbler i træ

20-03-2024

Før du får set dig om er det sommer, og så er det uendeligt meget sjovere at dase i dine havemøbler end at skulle bruge tid på at vedligeholde dem. Se derfor at få dine havemøbler gjort klar til årets nye skønne udendørssæson allerede nu. Læs med her hvordan. 

Foråret er over os, og det er tid til at gøre haven forårsklar! De mere vind- og vejrbestandige havemøbler kan du allerede smide udenfor nu – hvis de ikke allerede står klar på terrassen! For selvom træ er et utrolig populært materiale til havemøbler, så er der stor forskel på hvor meget arbejde de forskellige træsorter kræver for at holde og holde sig pæne i en lang årrække. 

Her har vi samlet en guide til hvordan du gør dine havemøbler forårsklar – så du forlænger møblernes levetid og får mest muligt ud af dine havemøbler! 

Havemøbler i azobétræ

Dine havemøbler af azobétræ står sandsynligvis allerede nu klar på terrassen – ligesom de har gjort hele vinteren, hvilket har gjort dig i stand til at slå dig ned her på de mere solbeskinnede dage! 

Det gør de af to simple årsager:
• De kan holde til det.
• De er alt for tunge til at slæbe nogen steder!

Azobétræ er nemlig en af verdens tungeste og mest robuste træsorter. Dette er netop årsagen til, at denne træsort er blevet benyttet som bolværk i verdens havneprojekter, og årsagen til at det er det perfekte materiale til havemøbler, særligt i Nordens omskiftelige og våde klima!  

Disse møbler kan simpelthen holde en hel livstid, selvom de står ude året rundt

Deres høje olieindhold gør dem naturligt modstandsdygtige overfor svampeangreb og lignende trusler mod træ, og de behøver derfor ingen behandling for at forlænge deres levetid. 

Men derfor kan du stadig gøre noget for at de holder sig smukke i dine øjne!

Forårsrengøring; hold dine azobémøbler smukke år efter år  

Som alle andre træsorter kan dine azobémøbler blive udsat for algeangreb. Dette er uden betydning for træets levetid, men gør dem glatte og grønne, hvilket selvfølgelig ikke er ønskeligt. 

Derfor kan du i din forårsklargøring af haven med fordel efterse dine azobé-havemøbler for alger. For at fjerne alger fra dine havemøbler skal du bruge en hård børste og vand. Er algerne genstridige, kan du eventuelt tilsætte almindeligt husholdningseddike, så blandingen består af ¼ del eddike. Du kan også vælge at anvende en højtryksrenser til at rense møblerne med – de kan uden problemer holde til det.

Én ting du skal være opmærksom på, er at farve og struktur på dine azobé havemøbler vil ændre sig over tid. Solens UV-stråler vil medføre, at træets overflade forandre sig til en sølvgrå farve, og kan desuden medføre at træets fibre rejser sig, hvilket giver møbler en mere ru overflade. 

For at glatte overfladen igen, kan du slibe møblernes overfalde med en rystepudser. Slib let hen over træet – altid i årenes retning. Benyt sandpapir med en kornstørrelse på 120-240. Denne nedslibning vil ikke bare gøre dine havemøbler silkebløde igen, men også give møblerne deres oprindelige orangerøde glød tilbage. 

Dette behøves langt fra at gøres hvert år, men gøres efter behov, og efter ønsket udtryk til dine havemøbler. Nogle elsker nemlig den sølvgrå farve møblerne får over tid, mens andre foretrækker at give dem en let slibning hvert forår, for at beholde træets røde glød. 

Én ting vi anbefaler dig ikke at kaste dig ud i, er imidlertid at give dine havemøbler olie. Hvis du elsker træets røde glød, er det ganske forståeligt at du kan komme på denne idé, men der er ulemper ved at vælge at gå denne vej. For det første medføre en enkelt oliebehandling, at det er nødvendigt for dig at fortsætte med at give dine havemøbler olie år efter år, for at undgå at de får skjolder. 

Oliebehandlede azobémøbler vil desuden have bedst af at blive opbevaret under tag over vinteren, da en vinter ude i regn og slud vil fremme processen med at få skjolder. Skjolder som kan være meget vanskelige at komme til livs igen, selv med krasse midler som trærensemiddel. Dog vil det sjældent være en optimal løsning at skulle flytte rundt på de meget tunge havemøbler i azobétræ. 

I stedet: Puds dine møbler ned hvis du vil genoprette deres glød og blødhed. Med deres meget massive planker er der ingen ende på hvor mange gange de kan pudses ned i din levetid, så vær ikke bange for at gøre det år efter år.  

Når azobétræ udsættes for sol patinerer det til en dejlig sølv-grå farve.  

Havemøbler i andre træsorter 

Havemøbler af træ bør du slibe ned og give olie hvert forår. Undlader du dette, vil det forkorte møblernes levetid betydeligt, da det rå træ vil blive naturligt nedbrudt, især på de vandrette flader.

Undtagelserne til dette er havemøbler af ubehandlet teak og trykimprægneret fyr. Disse havemøbler skal du i stedet behandle for alger ved behov, som beskrevet ovenfor, og desuden give en grundig vask med en omgang neutralt sæbevand uden sulfo (evt. sæbespåner eller flydende brun sæbe) når du gør dem klar til foråret.

Du kan også vælge at give dine møbler af teak olie, som de øvrige træsorter. Dette vil medføre, at træet undgår at patinere til en grålig nuance, og i stedet bevare træets naturlige rødbrune glød. Som med azobé kan du også pudse dine teak-møbler ned, som beskrevet ovenfor, og dermed genvinde gløden. Men bemærk, at der er en begrænsning på hvor mange gange du kan gøre dette, pga. plankernes tykkelse og evt. også møblernes design. 

Til oliebehandlingen af dine træmøbler finder du en udførlig guide her:
 

Få det bedste ud af dine havemøbler

For at få det bedste ud af dine havemøbler, er det vigtigt at du passer rigtig godt på dem. Og da du nok kan finde på bedre ting at foretage dig i løbet af sommeren end at bruge tid på at vedligeholde dine havemøbler, så er det bare med at få det gjort her i løbet af det tidlige forår! 

Afhængig af hvilken træsort dine havemøbler består af, er der forskellige vedligeholdelseskrav til dem. Mens azobétræ kan stå udenfor hele året og stadig kun kræve vedligehold af æstetiske årsager, kræver de fleste andre træsorter, at du opbevarer dem indenfor over vinteren, og giver dem olie hvert forår. Møbler af blødt træ vil desuden have stor gavn af, at blive oliebehandlet 2 gange årligt – både når du gør dem klar til sommeren og når du gør klar til at sætte dem væk over vinteren.   

Læs meget mere om vinterklargøringen af dine havemøbler herunder: