Portræt af Carsten Thor; CEO og stifter af Thors Design
Carsten Thor er oprindeligt uddannet automatikmekaniker. Det skulle dog ikke forhindre ham i at omlægge sit liv, da han i 2002 står overfor en kasseret ressource som han forelsker sig i og ønsker at bringe nyt liv til. I dag driver han en succesfuld high-end møbelvirksomhed og anses som en af pionererne indenfor cirkulær økonomi. Rejsen dertil har dog krævet både stædighed og gå-på-mod.
Automatikmekanikeren der blev møbeldesigner
Sund fornuft, stædighed og et talent for håndværk er vel nok det der karakteriserer Carsten Thor bedst. Oprindeligt uddannet automatikmekaniker, er han vant til at bruge sine hænder og udvikle kreative løsninger. At han slog sig ned som møbeldesigner, var ikke en gennemtænkt beslutning ved et skrivebord, men et tilfældigt møde med en last bolværk, en forelskelse i det robuste træ og en god portion gå-på-mod.
Carsten har det med at se muligheder hvor andre ser begrænsninger - og han har det med at klø på, indtil han får succes med det han laver. Azobétræ er ikke en medgørlig dansepartner. Det tog Carsten halvandet år at lære at ”tæmme træet”, hvilket bl.a. indebar udviklingen af en specialdesignet sav og nogle enormt robuste beslag. I løbet af de første fire år trak han kun småpenge ud til sig selv, og to gange var elselskabet ude for at hive sikringerne. Men Carsten fortsatte ufortrødent. I dag er Thors Design en anerkendt og succesfuld møbelvirksomhed, og det kan roligt siges at hans anstrengelser og gå-på-mod har givet pote.
"For ham gav det simpelthen ikke mening, ikke at genanvende og få mest muligt ud af en god ressource".
Styret af sin sunde fornuft
Carsten har altid været frisk på en udfordring, og på at bryde normerne for hvordan man gør ting. Han blev en af pionerende indenfor cirkulær økonomi, ved at vise at det er muligt at skabe en rentabel forretning ud fra en genbrugsressource, og ved at implementere forskellige tiltag – fra reparation til leasing til take-back – som skal forlænge møblernes levetid og bringe ressourcerne tilbage i kredsløb.
Dog blev han ikke pioner af idealistiske årsager, men ved at bruge sin sunde fornuft, som han selv beskriver det. For ham gav det simpelthen ikke mening, ikke at genanvende og få mest muligt ud af en god ressource. Og selvom det var en udfordring at udvikle teknikken til at skære og tøjle det stærke boltholdige træ, gav han ikke op før det lykkedes.
Forretningsmodellen han udviklede var heller ikke ligetil. Han ville nemlig ikke bare bruge bolværkstræet som almindelig ressource, og høvle det yderste patinerede lag af til han når ind til det uberørte kernetræ, som kan sammenlignes med nyt azobétræ. I stedet ville han give kunden muligheden for at få et bord med en tydelig visuel historie at fortælle, ved at dyrke og fremhæve træets historiske detaljer, såsom riller, revner, bolte, kroge, cementafstøbninger, rustikke ender og patina. Hver en centimeter af træet er unikt og bærer på sin egen historie, og dette skulle bevares.
"Carsten ville desuden ikke vige fra at placere sin produktion i Danmark – igen ud fra sin sunde fornuft om, at møblerne skulle produceres der hvor træet blev hævet op og senere solgt, i stedet for at fragtes ud og hjem igen".
Det sværeste ved forretningsmodellen er klart, at kunden ikke kan vide hvordan deres bord – som bliver lavet på bestilling og håndlavet til dem – kommer til at se ud. De kan vælge imellem fem typer af overflader som dækker over graden af historiske detaljer i træet, fra et absolut minimum til meget rustikke og tydelige tegn. Men plankernes særlige særpræg varierer fra bord til bord. Da mange mennesker både i dag, men særligt for 21 år siden, havde en forventning om at de får hvad de ser, blev en stor del af forretningen fra starten af, at bearbejde denne mentalitet.
Carsten ville desuden ikke vige fra at placere sin produktion i Danmark – igen ud fra sin sunde fornuft om, at møblerne skulle produceres der hvor træet blev hævet op og senere solgt, i stedet for at fragtes ud og hjem igen. Det var på trods af, at træet kræver enorm lang tid at bearbejde og omdanne til møbler. Bl.a. tager det 10 minutter at skære et snit i dette træ, mod 7 sekunder i douglastræ. Løsningen blev at skabe high-end produkter, som muliggjorde at forretningsmodellen blev rentabel.
På baggrund af sin sunde fornuft er Carsten også stadig med i opløbet når det kommer til at idéudvikle løsninger til den cirkulære omstilling af vores samfund. Derfor blev det også et hurtigt ja tak, da Tekstilsymbiose Herning i 2021 henvendte sig, og spurgte ham om Thors Design ville være med i et fællesskab med formål om at udvikle løsninger til at genanvende den enorme mængde tekstilaffald som hvert år bliver produceret. Gennem vidensdeling og gode samarbejder udviklede han herefter Minnie - et eksklusivt børnemøbel skabt ud af 75% genanvendte tekstiler - som blev lanceret tidligere i år.
Minnie
/ børnemøbel skabt ud af 75% tekstilaffald
Fra mere til bedre – en bearbejdelse af forbrugermentaliteten
Carsten tror fuldt og fast på, at den grønne omstilling sker i et tæt samarbejde mellem det offentlige, erhvervet og borgere. Politikerne skal skabe incitament til at udvikle grønne løsninger, erhvervet skal udvikle de innovative løsninger og borgerne skal omstille sig fra at købe mere til at købe bedre.
Og netop det med at omstille køberen fra at købe mere til at købe bedre, er noget Carsten har meget på sinde. For Carsten er det derfor en meget bevidst beslutning, at udvikle tidløse, skræddersyede produkter ud af det holdbare azobétræ. Han tror på, at skabe produkter som skaber atmosfære og glæde hver dag i en livstid. Derfor bliver der lagt uendelig meget tid og kærlighed ind i det enkelte møbel, som bliver skabt i tæt samråd med køberen om dennes drømme og ønsker. Han er modstander af det enorme overforbrug der ligger i at lave produkter der bliver slidt op på ingen tid, og forbrugstrenden der konstant søger de nyeste modehits. Et Thors Design møbel er skabt til at holde – både i tid og trend.
"Et Thors Design møbel er skabt til at holde – både i tid og trend".
Billeder fra events i Thors Designs showroom i Timring, Vildbjerg
/ Tv. Carsten Thor skænker bobler til fredagsbar. Th. fredagskringle.
Han fik også igangsat det der blev til et meget tæt samarbejde med Møltrup Optagelseshjem - et hjem for tidligere hjemløse mænd, som her får muligheden for at genopleve følelsen af at være en del af en meningsfuld hverdag igen".
Lokal produktion og forankring
Hvis der er noget Carsten tror på, så er det et stærkt lokalsamfund. Et samfund med sammenhold, bevægelse og livskvalitet. Han har haft sit liv og virke i Timring-Vildbjerg og her har han intentioner om at blive. Det er et godt lokalsamfund synes han uden tvivl. Men vigtigere endnu, så er det hans lokalsamfund. Han vil det. Han vil at det trives og han vil de mennesker der bor her.
Derfor var det også nærliggende, at han 21 år tilbage, under udviklingen af sin virksomhed, tog en tur rundt i lokalområdet, og bankede på nogle døre. Her fik han etableret et samarbejde med den lokale metalklynge som laver alt hans stålarbejde; fra beslag til borde og bænke, vask til udekøkkener, stel til bordbænkesæt og diverse overfladebehandlinger.
Han fik også igangsat det der blev til et meget tæt samarbejde med Møltrup Optagelseshjem - et hjem for tidligere hjemløse mænd, som her får muligheden for at genopleve følelsen af at være en del af en meningsfuld hverdag igen, bl.a. gennem et forpligtende arbejdsfællesskab. Sammen investerede de i en sav, gutterne blev oplært i at save, og den dag i dag beskæftiger produktionen fra Thors Design 3-4 mand dernede.
På den måde foregår hele Thors Designs produktion og virke indenfor en radius af 10 km omkring kontoret i Timring. I virksomhedens showroom i Timring bliver der desuden arrangeret utallige events i løbet af året, såsom fredagskringle, fredagsbar, foredrag, madaftener, koncerter, julemarked mv. Begivenhederne udspringer af Carstens ønske om give noget tilbage til lokalsamfundet nu hvor han har de oplagte rammer til det, og bliver altid mødt med stor opbakning.
Skab et hjemligt kontormiljø med Resimercial Design og Thors Design
Skab et kontormiljø fyldt med varme og boost dine medarbejderes produktivitet og trivsel. Vi hjælper dig godt i gang her.
Fra bolværk til møbler
Processen fra bolværk til møbler er nænsom og langsommelig. Men resultatet med at genanvende det gamle bolværkstræ er enestående og det hele værd.
Vi er lidt særlige – men det er der en grund til
Et spisebord koster om omegnen af 20-40.000 kr. hos Thors Design. Dog har vi ingen priser tilgængelige på vores hjemmeside. Læs årsagen til det her.
Plejeguide – forårsklargøring af dine havemøbler i træ
Få vores bedste råd til hvordan du holder dine havemøbler i træ smukke år efter år