Vælg de rette stole til dit plankebord

11-12-2023

Et plankebord er tungt, karakterfuldt, solidt og fuld af jordforbindelse – både helt konkret og visuelt. De store mængder træ inviterer naturen indenfor, og giver rummet karakter. Da plankebordet i sig selv er så tungt og karakterfuldt, kan det derfor være en stor overvejelse at vælge de rette spisebordstole til at fuldende looket. Derfor har vi lavet denne inspirationsguide, som forhåbentlig kan hjælpe dig til at udvælge de helt rette stole til dit plankebord. 

En verden af muligheder

Stole findes i et væld af stilarter og materialer, med hver deres visuelle udtryk. De kan være tunge, lette, med armlæn, farverige, simple, detaljerige, i naturmaterialer, plastik eller kunststof. Og findes der så en stol der er det perfekte fit til netop plankebordet, i al sin massivitet og naturlighed? Det simple svar er nej. Et hav af stole passer til et plankebord, på hver deres individuelle måde. De perfekte stole til netop dig og dit plankebord afhænger derfor af rummet og din personlige stil. 

Rummet 

Rummet er afgørende for hvilke stole plankebordet kan bære. Er rummet meget lille eller mørkt vil det kalde på nogle lette stole, for at bryde med den meget tunge stemning rummet ellers vil få. Men mindre du ønsker en decideret hulestemning i rummet, hvor nogle tunge stole kan fuldende det. Et stort rum kan derimod sagtens bære nogle tunge stole. Det gælder særligt hvis det på samme tid er højloftet – men sørg da for at bringe balance ind i rummet ved at installere lamper, hængeplanter, vægkunst eller andet, som leder opmærksomheden opad i rummet. 

Også rummets øvrige møbler har stor betydning. Er der i forvejen mange tunge møbler i rummet, kan du med fordel vælge nogle lette stole, for at løfte rummets visuelle udtryk. Har du meget træ i rummet, kan du til gengæld med fordel vælge stole af et andet materiale, for at balancere elementerne. Vælg derfor altid stole med udgangspunkt i det rum dit plankebord står i, og anse ikke bord og stole som en separat enhed, men som et element i rummet. 

Personlighed og stil 

Din personlige stil er igen essentiel for hvilke stole der passer ind i netop dit hjem. Er din stil allerede klar og gennemgribende i dit hjem, gør det stolevalget lettere. Gå efter patinerede metalstole eller stole i andre supplerende naturmaterialer, såsom læder, for at fuldende den industrielle stil. Eller gå efter stole i råt træ eller rattan flet hvis stilen er boheme – gerne suppleret med mønstrede, farverige puder og tæpper. 

Hvis stilen er mindre gennemgribende, så afgør med dig selv hvilken stemning du ønsker i rummet. Skal den være uprætentiøs, afslappet, overdådig, rå, naturlig, vovet eller noget helt andet? Det er vigtigt at du resonerer med stilen og at den afspejler dig og din personlighed, for at du bliver glad for dit valg på den lange bane. 

Og er du i tvivl om hvilken stil du skal gå efter, så er et godt udgangspunkt at gå efter en minimalistisk, tidløs stol. Køber du designerstole, kan du i øvrigt så godt som være sikker på, at stolene holder sin værdi, og er lette at komme af med hvis du senere i livet ønsker at give rummet en make-over.  

Bliv inspireret af vores kunder

Vi har solgt massive, håndlavede plankeborde af genanvendt bolværkstræ i mere end 20 år, og er i hele denne periode blevet beriget med billeder af plankeborde i forskellige rum og med vidt forskellige stole. 

Vi håber at et udvalg af disse billeder kan hjælpe dig til at udvælge netop de stole der passer bedst ind i dit hjem. God fornøjelse!