Plejeguide - Vinterklargøring og opbevaring af dine havemøbler i træ

Mette Bech
04-10-2023

Træ er et populært materiale til havemøbler på grund af dets naturlige udseende, holdbarhed og evne til at blande sig godt med omgivelserne udenfor. Havemøbler i træ er dog også særligt udsatte overfor sol, fugt og temperatursvingninger. For at dine havemøbler i træ holder og holder sig smukke i en lang årrække, kræver de derfor den rette pleje og opbevaring. Omfanget af pleje afhænger af træsorten, hvor nogle træsorter kræver en del pleje mens andre er stort set vedligeholdelsesfrie. 

Sådan passer du godt på dine træmøbler

Træ er et naturmateriale og kan derfor blive udsat for forskellige nedbrydere såsom bakterie- og svampeangreb. Der er dog stor forskel på hvor modstandsdygtige forskellige træsorter er overfor disse trusler mod træ. Møbler lavet af hårdttræ er langt mere holdbare og modstandsdygtige overfor bl.a. råd end blødt træ, og kræver derfor også mindre vedligehold. Dog vil den rette opbevaring og pleje af disse møbler stadig være afgørende for at forlænge deres levetid.

Visse træsorter er så robuste at de ikke kræver træbehandling og kan stå ude hele året. Det gælder særligt azobétræ som er så tæt i sin porøsitet og har et så højt indhold af naturlige olier, at træet typisk ikke bliver angrebet af nedbrydere, selv hvis det står lang tid i et fugtigt miljø. Der er imidlertid stadig ting man kan gøre for at møblerne holder sig smukke år efter år. 

 

// Venstre: SIF højbord
// Højre: EDRA plankebænk

Sådan holder du dine azobé havemøbler smukke år efter år

Havemøbler i azobétræ er så robuste, at de kan stå udenfor hele året. Eftersom de ikke skal stilles ind for vinteren, kræver de derfor ingen form for vinterklargøring.

Nogle vælger dog at behandle deres azobémøbler med transparant olie. Dette bevarer træets naturlige gyldenrøde glød og undgår at træet får den sølvgrå farve som møblerne ellers vil få når de opbevares udenfor. Desuden vil en oliebehandling gøre overfladen mere blød end hvis træet efterlades ubehandlet, da træets fibre vil rejse sig når det udsættes for stærk sol.

Vi vil dog ikke anbefale, at du oliebehandler dine træmøbler i azobétræ.

For det første forlænger oliebehandlingen ikke møblernes levetid. En enkelt oliebehandling vil i stedet nødvendiggøre, at du fortsætter med at oliebehandle dine møbler, for at holde møblerne pæne og undgå at de får skjolder. Oliebehandlede azobémøbler vil desuden have bedst af at blive opbevaret under tag over vinteren, da en vinter ude i regn og slud vil fremme processen med at få skjolder, hvilke kan være vanskelige at komme til livs igen, selv med krasse midler som træsensemiddel. Dog vil det sjældent være en optimal løsning, at skulle flytte rundt på de meget tunge havemøbler i azobétræ.

Hvis du ønsker at bevare dine azobémøblers gyldenrøde glød og glatte overflade, anbefaler vi i stedet at du hvert forår sliber møblerne ned med sandpapir. Behandlingen vil ikke forlænge møblernes levetid, da træet selv uden nogen former for behandling betragtes som nærmest uforgængeligt. Men behandlingen vil sikre at møblerne holder sig bløde og bevarer deres glød.

Mange mennesker er dog vilde med den sølvgrå farve møblerne får over tid ved at stå udenfor og blive eksponeret for solens stærke UV-stråler, og fortrækker den over den gyldenrøde farve møblerne har når du modtager dem. Hører du til blandt disse personer, skal du ikke foretage dig andet, end at give møblerne en trykspuling eller omgang algebehandling ved behov. 
Desuden kan du altid vælge at slibe dine azobémøbler ned, evt. efter en periode på 10 år – hvorefter dine møbler vil genvinde deres oprindelige glød og fremstå som nye igen.

Sådan klarer dine havemøbler sig igennem vinteren – andre træsorter

Hvordan du behandler og opbevarer dine træmøbler om vinteren er afgørende for at beskytte dem mod de barske vejrforhold og forlænge deres levetid. Her er nogle trin, du kan følge for at opbevare dine træmøbler bedst muligt om vinteren:

Rengør møblerne grundigt
Før du opbevarer dine træmøbler, skal du sørge for at rengøre dem grundigt for at fjerne snavs, støv og eventuelle madrester. Brug en blød børste eller en klud sammen med mildt sæbevand, evt. tilsat et skimmelhæmmede middel. Skyl dem grundigt og lad dem tørre helt, inden du opbevarer dem. 

Obs. er træmøblerne olierede, kan det forlænge deres levetid væsentligt, hvis de får en omgang olie om efteråret. På den måde er træet godt rustet imod svampeangreb og fugtsvingninger i løbet af vinteren. Dette gælder særligt møbler af blødt træ, såsom cedertræ, Douglasgran, fyr, rødtræ og gran. Mere robuste træsorter kan nøjes med at blive behandlet sjældnere. Når du sætter dine møbler væk for vinteren er dog et oplagt tidspunkt til at vurderer møblernes tilstand og behov for genbehandling. 

Fjern hynder og puder
Hvis dine træmøbler har hynder eller puder, skal du fjerne dem og opbevare dem indendørs på en tør og ren plads. Dette forhindrer, at hynderne bliver beskadiget af fugt og skadedyr.

Behandlede træmøbler skal opbevares indenfor
Malede og lakerede træmøbler bør ubetinget tages ind over vinteren. Dette vil forlænge deres levetid betydeligt. Havemøbler, der er behandlet med transparent olie, vil desuden ofte være grå eller ligefrem sorte efter en vinter ude i regn og blæst, og disse skjolder er meget vanskelige at få af træet igen.

Det er meget vigtigt at rummet møblerne opbevares i er uopvarmet og ikke for tørt. En garage eller et skur er ideelt hertil. Er rummet meget tørt kan træet nemlig tørre og krympe, og dermed let få sprækker, vride sig og få løse samlinger. Ideelt set skal luftfugtigheden i rummet være som udenfor.

Et alternativ; dæk møblerne til
Har du ikke er mulighed for at opbevare dine møbler indendørs, kan du som alternativ dække dem til med vandtætte og vejrbestandige møbelovertræk. Sørg for, at overtrækkene passer godt og beskytter møblerne fuldstændigt. Fastgør dem ordentligt for at forhindre, at vinden blæser dem væk. Obs. Undgå at dække dine træmøbler direkte med plastik, da dette kan forhindre luftcirkulation og forårsage kondens, der kan føre til skimmelvækst og råd. 

Hvis du opbevarer møblerne udendørs, skal du forsøge at hæve dem fra jorden ved hjælp af træblokke eller lignende. Dette reducerer risikoen for, at de suger fugt fra jorden.

Visse træsorter kan opbevares under tag
Møbler i ubehandlet teak og trykimprægneret fyr kan i princippet holde til at stå ude hele året. Men modsat møbler af azobétræ, forlænger du deres levetid hvis møblerne overvintrer under tag.

Nyd dine havemøbler i en lang årrække

Ved at følge disse trin kan du beskytte dine træmøbler mod vinterens elementer og sikre, at du – med den rette forårsklargøring – får mest muligt glæde ud af dine havemøbler!

Om forårsklargøringen
Generelt anbefales det at du rengører dine træmøbler om foråret for at fjerne snavs og støv, og derefter anvende den eventuelle og relevante træbeskyttelse efter behov. Hvis du bemærker revner, afskalning af maling eller farve, eller at træet begynder at se slidt ud, kan det være tid til at udføre vedligeholdelse. Mens møbler af blødt træ vil have godt af at blive behandlet med træbehandling 1-2 gange årligt, kan det være sjældnere for møbler af mere robuste træsorter.