Kommende events

3 days of design
juni 15 - juni 17
Se alle begivenheder
International Forbrugerdag - Thors Design

International Forbrugerdag: Sådan kan du bidrage til et ansvarligt forbrug

I dag fejres International Forbrugerdag verden over. Dagen sætter blandt andet fokus på forbrugerrettigheder og bæredygtigt forbrug, i kampen om at mindske menneskeskabte klimaforandringer.

Du som forbruger har en nødvendig rolle i denne sammenhæng på grund af din købekraft og evnen til at påvirke systemændringer, anskaffelse af varer mv.

En global undersøgelse viser, at 66% af forbrugerne siger, at de er villige til at betale mere for bæredygtige brands (nielsens.com[1]).  

På baggrund af dette har virksomheder og regeringen et ansvar for at give forbrugerne den rette information og muligheden for at forbrugerne kan leve mere bæredygtigt.

[1] https://www.nielsen.com/eu/en/press-releases/2015/consumer-goods-brands-that-demonstrate-commitment-to-sustainability-outperform/

Tre idéer til ansvarligt forbrug du kan lade dig inspirere af

På denne Internationale Forbrugerdag vil vi hos Thors Design gerne give dig som forbruger nogle idéer til, hvordan du kan forbruge ansvarligt og dermed belaste miljøet i mindre grad.

Der findes rigtig mange måder at gå til det på, så vi har udvalgt tre fokuspunkter som vi selv bidrager til i produktionen af Thors designs.

Forhold dig kritisk til FSC-certificeringer

Da Carsten Thor grundlagde Thors Design i 2002, var det med ønsket om at genbruge træ, der havde været brugt til at beskytte Korsørs færgeleje. Havnen var nedlagt og træet skulle nu sendes til forbrændingen.

Der er ikke uendelige mængder af ressourcer tilgængelig, og derfor er det vigtigt at du også som forbruger i højere grad efterspørger genbrugsmaterialer der, hvor det kan lade sig gøre. En FSC-mærkning er en god start, da du hermed blandt andet sikrer dig genplantning af nedbrudte skovområder og, at forholdene for arbejderne under fældning af træer er af en vis standard.

Men du kan også sætte krav til, hvilken slags FSC-mærkning virksomheder skal have. Hos Thors Design er vi certificeret FSC Recycled 100%, og vi arbejder i øvrigt på at få den internationale Cradle to Cradle certificering, som vi også betragter som en vigtig certificering, da den dokumenterer at vi arbejder seriøst med cirkulær økonomi og genanvendelse.   

Sæt krav til kvalitet

En ting er bæredygtige materialer, men husker du også at forbruge bæredygtigt? Med bæredygtigt forbrug menes der, at man går væk fra brug-og-smid-ud kulturen og i højere grad fokuserer på kvaliteten af de ting man erhverver sig.

Det er ikke forkert at forbruge, men måden vi forbruger på har konsekvenser for miljøet. Omgiv dig med ting, der er af høj kvalitet og har en lang levetid. Undgå for mange impulskøb, som du kommer til at fortryde.

Også ting som har affektionsværdi for dig bør fremhæves i dit hjem. Dem skiller du dig ikke så hurtigt af med, da de minder dig om personer, du har kært eller uforglemmelige oplevelser, du har haft.    

Undgå kemi – også i materielle ting

Du vælger måske allerede skønhedsprodukter fra, hvis de indeholder kemistoffer, men forholder du dig også kritisk til kemi når du køber materielle ting som møbler og tekstiler?

Skadelige stoffer i indeklimaet kan have betydning for din sundhed, ligesom skønhedsprodukter. Derfor bør du som forbruger sætte krav til producenterne ved at vælge dem fra, som ikke tager ansvar på det område.

Du kan læse mere om International Forbrugerdag hos den engelske medlemsorganisation Consumers International.