6 tips til en mere bæredygtig jul

07-12-2023

Der ligger en grå pude over vores land, vi fryser vores tæer og plænerne er sjappede. Julen er over os! Og hurra for det! Det er tid til julelys, julemad, julegaver, juletræ, julepynt og mest af alt – god dansk hygge med dem vi holder af. Men julens mange traditioner resulterer ofte i et overforbrug, som ikke bare tærer på pengepungen – men også på vores dejlige jord.

Med lidt omtanke kan det dog godt lade sig gøre at komme mere bæredygtigt igennem julen. Her får du vores bud på hvordan.

Vælg dit juletræ med omtanke

Juletræet er en vigtig del af julen for mange af os. Juletræsplantager er dog både arealkrævende og kræver et højt forbrug af kemi ift. andre plantager. Det skyldes især, at vi har fået en præference for at købe en Nordmannsgran, som ikke er hjemmehørende i den danske natur. 

Et godt sted at starte hvis du vil have et grønnere træ er derfor at vælge en hjemmehørende og mindre skrøbelig art, såsom Rødgran. Vil du tage endnu bedre vare på vores grundvand og natur, så er et økologisk træ, som bliver dyrket uden brug af sprøjtegifte, et godt alternativ til det konventionelle træ.

Et alternativ som vinder mere og mere popularitet, er at investere i et kunstigt træ. De findes både i plastik og træ, og i et væld af farver og udtryksformer. Med et kunstigt træ – som du passer godt på, og bruger i en lang årrække - passer du derfor ikke bare godt på planeten, men har også mulighed for at tilføre kant og personlighed til hjemmets jul. 

OBS: Vær opmærksom på, at et plastiktræ (af nyt plast) skal genbruges i omkring 20 år, før klima- og miljøpåvirkningen er mindre end hvis du købte et ægte træ hvert år. 

Giv en gave der holder

Selvom synet af et juletræ der bugner af gaver kan noget ganske særligt, så er personlige gaver og gaver af god kvalitet langt mere værdifulde for både modtageren og planeten. Det kunne være et unikaprodukt, lavet specielt til modtageren, eller en uldtrøje af god kvalitet. 

En fordel ved sådanne gaver er desuden, at det netop er disse ting som modtagen ikke bare køber til sig selv i løbet af året, så derfor vil de være ekstra værdifulde for ham eller hende. 

Men da pris og kvalitet unægtelig går hånd i hånd, så får du her fire ideer, til hvordan du får råd til at ligge kvalitetsvarerne under træet. 

Gå sammen om en gave
En oplagt måde at få råd til en lækker kvalitetsting er, at gå sammen om en gave. Ved du derfor, at din far ønsker sig en flagstang eller et sofabord, så prik til dine søskende og spørg om I ikke skal købe det sammen. 

Træk et navn fra posen
En anden lidt sjov måde at få råd til noget over det gængse budget, er at ligge alle familiens navne i en pose, og derefter hver trække et navn. Navnet på personen I trækker holder I hemmeligt – og det er denne person som I skal give en gave – mens I modsat vil modtage en gave fra et hemmeligt familiemedlem. 

Denne måde giver jer mulighed for at både give og ønske jer ting over det almindelige budget. En anden fordel er, at du kan koncentrere dig om at finde én fantastisk gave, i stedet for at stresse over at skulle købe til hele den pukkelryggede. 

Genbrugsguld
Hører dine familiemedlemmer til typerne som godt kan tåle at modtage en gave som allerede har levet et liv, så åbner der sig en verden af muligheder. I landets genbrugsbutikker, over Facebook Marketplace og lign. bugner det nemlig af genbrugsguld, som pludselig giver dig muligheden for at give en stor gave indenfor budget.

Oplevelser sammen
Samvær og oplevelser er nok den eneste ting vi aldrig får nok af. Så hvorfor ikke give en oplevelsesgave, til en hyggelig stund sammen i løbet af det kommende år? Det kunne være en tur til en koncert, til vinsmagning eller et kursus i Italiensk for begyndere. 

En anden dejlig gave, kunne være en arbejdsdag hos Onkel Jørgen hvor hele familien samles og får ordnet have eller restaureret garagen. 

Denne type af gaver er særligt god til den gamle familie-kendis: personen-der-har-alt. 

Gå efter FSC-mærket gavepapir

Gaverne skal selvfølgelig pakkes ind – men også her kan du gå lidt kreativt til værks. 

For hvorfor ikke pakke ind i et sofatæppe eller et farvestrålende tørklæde? Du kan også pakke ind i den stak af gamle aviser eller dekorative ugeblade som du har liggende. Det både emmer af omtanke for planeten, men kan også være utrolig smukt, dekoreret med en kvist fra skoven.

Føler du dig knap så kreativ til mode, så gå efter ubleget genbrugspapir eller FSC-mærket papir, som er produceret med større omtanke for planeten og kan ryge i papirsorteringsbeholderen og genanvendes efterfølgende.

Langt det meste gavepapir er nemlig overfladebehandlet, og kan dermed ikke genbruges.

Undgå madspild 

Der er mange lækkerier forbundet med julen. Ofte får vi dog produceret rigeligt, da ingen har lyst til at stå med tomme fade. Og med julens mange arrangementer kan det være svært at få brugt de mange rester der typisk er tilbage efter en god julefrokost eller julemiddag. 

Planlægning er nøglen til at undgå madspild. 

Ifølge Landbrug & Fødevarer kan en voksen i gennemsnit spise 600 gram mad pr. hovedmåltid, så det kan evt. bruges som rettesnor i din planlægning. 

Sørg også for at få ryddet ud i fryseren i god tid, så der er plads til at fryse rester ned. Overraskende meget kan fryses ned – fra konfekt til sauce – og bringe juleglæde langt ind i januar. 

Lad grøntsagerne fylde mere på tallerkenen

For mange hører and og flæskesteg julen til. Men kød er netop en af julens helt store syndere – både for klima, biodiversitet og vores egen sundhed. Derfor kan du overveje at lade grøntsagerne fylde en større del af julemiddagen. Det kan du f.eks. gøre ved at supplere julemiddagen med en nøddepostej, eller en lækker fyldig rødbedesalat. 

Når du køber din julesteg kan du også overveje, at købe den hos den lokale gårdbutik. Mange gårdbutikker har fokus på økologi og dyrevelfærd – og så støtter du samtid lokalsamfundet.

Find bordpynten i naturen

Et flot pyntet julebord kræver intet andet end, at du hopper i vandreskoene og tager en tur i skoven. Her kan du finde kogler, grene, bær og andre skønne sager, som vil få julebordet til at ligne en million. 

Og trænger du til inspiration til hvordan du kan skabe et vidunderligt smukt julebord med skovens grønne guld, så læs med her:

Fra bolværk til møbler
06-05-2024

Fra bolværk til møbler

Processen fra bolværk til møbler er nænsom og langsommelig. Men resultatet med at genanvende det gamle bolværkstræ er enestående og det hele værd.