Kommende events

3 days of design
juni 15 - juni 17
Se alle begivenheder
Thors Design bidrager til debat om miljømærkninger

Debat: Nye retningslinjer for bæredygtigt indkøb er nødvendig

Det er en jungle med miljømærkninger – en ny mærkning eller retningslinjer for, hvilke mærkninger, der anerkendes i forbindelse med offentlige indkøb kan være løsningen, skriver Carsten Thor og Alice Haugaard, Thors Design ApS, i dette debatindlæg.

Den 30. oktober læste vi med stor glæde direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansens debatindlæg Debat om offentlige indkøb: For ensidigt fokus på CO2 kan skade kampen for kloden hos Klimamonitor.

I debatindlægget hilser Fabiansen regeringens strategi for grønne offentlige indkøb velkommen, men opfordrer til ikke at stirre sig blindt på CO2-udledningen alene. Han argumenterer for vigtigheden i, at se på klimabelastningen i hele produktets levetid.

”Når det offentlige køber ind, er der brug for enkle konkrete redskaber, så den enkelte indkøber ikke skal bruge alt for mange kræfter på at sætte sig ind i alle dele af produktionen. Og der er brug for ambitiøse målsætninger for miljø og klima.” – Martin Fabiansen.

Endelig opfordrer Fabiansen til at bruge for eksempel Svanemærket som rettesnor til at vurdere, om et produkt overholder fastsatte krav.

 

Miljømærkninger er en jungle

Vi kan kun bakke op om at fokusere på et helhedssyn, men det er også rigtig vigtigt, at miljømærkningerne er gennemsigtige i deres kommunikation om deres funktion.

Der findes efterhånden et hav af mærkninger eller certificeringer, som man som virksomhed kan positionere sig med overfor sine kunder.

Som et af de nyeste tiltag kan man blive certificeret efter de 17 Verdensmål. Og ingen tvivl om, at arbejdet med disse mål er vigtige i sig selv, men vi forholder os kritiske overfor, at virksomheder selv definerer, hvilke mål man arbejder med og ikke mindst hvordan man arbejder med dem.

 

Læs resten af vores debatindlæg hos Klimamonitor HER